fredag 14 mars 2008

White day

Idag är det fredagen den 14 mars och Howaito Dei (White Day) i Japan. På Alla hjärtans dag (den 14 februari) så ska tjejer ge killar presenter, men på Howaito Dei gäller det omvända, då får alltså killen en chans att åtgälda sin gåva från förra månaden. Mark Schreiber skriver i Japan Times om hur killar bäst undviker ångesten som skapas av denna dagen... Vadå, det ger väl ingen ångest att ge bort presenter? Speciellt inte när tjejen tydligt berättar vad hon vill ha (jag kan ha gett en och annan hint varvad med pikar).

Gåvan, o-kaeshi, i sig kan vara allt från chocklad till något dyrt och lyxigt. Men man skiljer på gåva och gåva. Är det choklad som ges bort till någon man har ett seriöst förhållande med kallas det för honmei-choko och är det choklad man ger bort av artighet (till kollegor man inte ens tycker om) kallas det istället för giri-choko. Enligt traditionen ska Howaito Dei-gåvan kosta ungefär tre gånger så mycket som den killen själv fick på Alla hjärtans dag. Detta kallas för sanbai-gaeshi (tredubblad gengäld).

Av de seriösa flickvännerna vill enligt undersökningar 28% ha accessoarer av något slag (smycken, väskor etc.), 27% vill ha godis och 17% vill bli bjudna på middag. De kvarvarande 24% vill kanske ha det jag fick?

Säsongens doft från Body Shops Limited Edition: Sakura!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar