söndag 30 mars 2008

Anime-mässa

I helgen har mässan Tokyo International Anime Fair 2008 ägt rum i Tokyo Big Sight, Odaiba. Igår hade mässan under 7 timmar ca 52 000 besökare. Dagens siffra är ännu inte fastställd eftersom mässan fortfarande pågår.

Ett smart drag är nog att vara där när de öppnar tänkte vi och var på plats fem i tio. En del andra hade tänkt samma sak och det tog en timme innan vi blev insläppta på området. Det var i och för sig en upplevelse i sig att köa, eftersom japanerna snällt lyder arrangörerna och ställer sig i prydliga rader och väntar på sin tur. Ingen trängs, knuffas eller springer, alla kan reglerna kring att köa.


Japaner som snällt köar utanför mässan.


Inne på mässan fanns allt inom Anime - japanska för animerad film. Det finns massa olika kategorier inom Anime, många förknippar det med Manga, som är de tecknade japanska serierna med figurer med stora ögon. En mycket känd anime-film är Spirited Away från 2001



Det finns olika gengrer inom anime. Sen finns det även undergrupper i genrerna. För den som vill veta mer än det jag skriver nedan hänvisar jag till denna svenska anime/manga-site.

Kodomo - Anime för barn, t.ex. Pokémon.
Mecha - Filmer med stora robotar eller robotdräkter som människor kan styra inifrån.
Hentai - Anime som pornografi.
Shoujo - Riktad till flickor/unga kvinnor t.ex. Sailormoon. Ett vanligt inslag är magiska flickor (mahō shōjo) och kärleksrelationer. Eftersom det japanska kvinnorna hellre ska vara söta än sexiga ser det utifrån västerländska ögon lite fjantigt ut.
Shounen - Riktad till pojkar, typ fighter, vapen och tävlingar, t.ex Dragon ball.
Seinen - Anime-serier för killar/män. De innehåller våld, fantasy och skiljer sig en hel del från verkligheten.

Bilder från mässan:

Utklädda tjejer på mässan.

En tjej som delade ut reklamblad.

Jesper hittade två nya hjältinnor.


En robot som dansade för oss.

1 kommentar:

  1. Jesper ser inte så lång ut med de två hjältinnorna som man skulle kunna tro. Kanske har tjejerna klackskor...

    SvaraRadera