söndag 23 mars 2008

Tsukiji Fish Market

04.00 - Klockan ringer...

04.20 - Vi rusar ut från lägenheten och måste springa hela vägen till Shinjuku Station för att inte missa tåget till Tsukiji. Vi har hört att man ska vara där tidigt för att inte missa all action.


04.32 - Det allra första morgontåget rullar in mot perrongen där vi står. Nu är det bara en halvtimmes resväg innan vi slutligen når vårt mål.

05.30 - Äntligen framme, efter att vi missat ett av anslutningstågen. Det börjar lukta fisk.

06.00 - Vi når tonfiskauktionen, den omtalade höjdpunkten. Enorma tonfiskar ligger uppradade och runt dem går köparna och lyser, tittar och smakar på köttet för att veta vilka de ska buda på. Och så börjar auktionen.... det låter ungefär som en joddling i hög hastighet. Idlaidlalaldiddlldldlllaaaaaaaaaaaaaaiidddallalllaaaaaaliiiiiieeeeeeeeeaaaaaaaaa. Ungefär så.



06.30 - Vi vandrar omkring i de smala gångarna på marknaden och ser hur de sågar isär tonfisken för att dela den i mindre bitar. Vi ser bläckfisk i alla dess storlekar, den japanska delikatessen Fugu, utrotningshotad val, silverål och vanlig ål, plattfiskar, döda fiskar, levande fiskar, räkor, jätteräkor, småräkor, krabbor som panerade sig själva... All fisk man kan tänka sig helt enkelt.



07.30 - Världens bästa sushirestauranger ligger i anslutning till fiskmarknade, varför är nog inte så konstigt att förstå. Till de allra mest populära restaurangerna köar folk i flera timmar, så när vi kom fram stod det en kö på ca 40 pers och väntade på att få gå in och dela på de 8 platserna som fanns. Vi tog den med minst kö och fick stå ute i regnet och frysa en halvtimma (bara).

08.30 - Sushin smakar bra till frukost och sakén slinker ner den med. När vi lämnar marknaden och beger oss därifrån är vi piggare än någonsin. Men vi funderar lite på hur länge till denna ofantliga mängd tonfisk kan fångas ute i världens hav....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar