onsdag 19 mars 2008

Expressen rapporterar

Expressens förstasida 2008-03-19


Att Japan står inför en dyster befolkingsutveckling har jag läst lite här och där sen jag kom hit. Lite överraskande rapporterar även Expressen om detta lilla fenomen, om än med en mer lösnummersäljande rubrik: "Vart fjärde äktenskap i Japan utan sex".

Citerat Expressen.se:

"En fjärdedel av alla gifta japanska par har inte haft sex det senaste året. Ett problem som sträcker sig långt utanför sovrummet. Hela landet riskerar att stå inför en allvarlig kris i befolkningsutvecklingen."

Ja, det har vi förstått, ett sätt att lösa problemet kan vara mindre övertid, flera kvinnor i arbete, dagis för barn så kvinnan slipper vara hemmafru...ja, massa mer finns att tipsa japanerna om.

"Institutet har gjort en undersökning som visar att ett fjärdedel av alla gifta par i Japan inte har haft sex det senaste året. Bland gifta par i tjugoårsåldern hade nästan 60 procent av dom tillfrågade sex mindre än en gång i veckan. Ju äldre par desto sparsammare blev samlivet. Bland par som var i femtioåråldern hade nästan 40 procent inte sex över huvudtaget."

Kanske har det att göra med att par i 20-årsåldern inte ser varann mer än en gång i veckan. Förmodligen bor de ihop när de gift sig, men antagligen inte innan dess. Hur som helst fortsätter de jobba sjukt mycket. Attityden håller på att förändras också, så unga kvinnor vill också jobba och säger att det är tråkigt att bli housewife.

"Varför japanerna inte har sex och hur man ska få igång barnafödandet kommer diskuteras på en stor konferens i Tokyo i november där bland andra experter från WHO kommer att deltaga. En förklaring har varit japanernas långa arbetsdagar och regeringen har dom senaste åren försökt göra samhället mer familjevänligt bland annat genom att ge mer rättigheter till arbetande mödrar."

En rättighet är att vara hemma med sitt barn i 1 månad, betalt. Utan betalning ungefär 1 år har jag hört. Kanske inte tillräckliga åtgärder? Och det är klart att det har att göra med långa arbetsdagar. Hur mycket japanska salarymen än sover på tåget hem kan de omöjligt ta igen de 700 timmars sömn de missat det senaste året.

"Men Naohira Ogawa, chef för Institutet för befolkningsfrågor, tror inte att de låga födelsetalen enbart kan förklaras av sociala och ekonomiska faktorer. Han hänvisar till studien som inte fann någon koppling mellan sexlust och stress."

Jag undrar vad Ogawa-san tror mer påverkar. Kanske att japaner är asexuella varelser som hellre går på izakayor eller sjunger karaoke. Det tror inte jag. Om jag får göra en likadan studie är jag säker på att jag kommer hitta det där sambandet som han säger inte finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar