måndag 9 mars 2009

Illamående på tunnelbanan


Jag och Fredrika samlar ju på sociala studier under tiden vi är i Japan. Det är mycket som är udda från det vi är vana vid. Man har ju hört så mycket historier om många knäppa saker som händer här ibland. Därför var det extra intressant att själva få bevittna en.

Som vanligt åkte vi Marunouchi Line en tidig morgon till kontoret. Det var inte alls särskilt trångt i vagnen denna dag, skönt att slippa trängas med japanerna. Några stationer in på turen börjar något ringa. Vi tror att det är en mobiltelefon som ringer, och det är så klart big no-no, inga mobiler ska ringa på tunnelbanan. Detta blir lite kul tänker vi och kollar liksom alla andra i vagnen runt omkring oss för att upptäcka den skyldige. Men det slutar aldrig ringa. Och jag och Fredrika diskuterar om det inte kan vara nödlarmet.
Och så ser vi att en meter ifrån oss har en kille har spytt röd juice mitt på golvet framför dörrarna till vagnen. Ingen på hela tåget knystar något. Tystnad. Vid nästa station stiger folk av och någon lägger en tidning över det som hamnat på golvet. Killen som mår dåligt har gått och satt sig på en bänk på perrongen och fortsätter att hulka röd juice i sin näsduk. Larmet fortsätter ringa och tre uniformerade stationsvärdar kommer springande. Alla tre ger all sin totala uppmärksamhet till den sjuka killen, men inget händer med röd-juice-spyan på tåget, den får ligga kvar. Fortfarande tystnad. Och tåget rör sig inte en millimeter. Ingen på vagnen låtsas om spyan eller den sjuka killen utanför.

Summa summarum. Någon spyr på ett tunnelbanetåg i Tokyo. Ingen säger något eller gör något, utan istället trycker någon på nödlarmet(!?). Tåget står stilla i fem minuter på perrongen. En stor grej i Tokyos tunnelbana där allt vanligtvis flyter på med minutprecision.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar