Det är extra kul eftersom det är folk vi känner eller känner igen. Vi delar ju trots allt arbetsplats med dem och såg även när TV-teamet från SVT hängde i ambassadens utställningshall.
Först ut rapport 25 mars med ett inslag om Japans ekonomi
Länk här
(ca 20 min in)
Även rapport 26 mars sände ett reportage om robotar som är typiskt japanskt Länk här
(ca 16 min in)
Självklart har finanskrisen nått även hit, det märks inte bara på yenen som blivit mycket dyrare gentemot dollarn och euron. Och framförallt mot kronan. Under de veckor som jag befunnit mig här i vår så har den som mest varit uppe i så mycket som 9,50 kr för 100 yen. (Idag runt 8 kr.)För ett år sedan kunde man köpa 100 yen för under 6 kr. I inslaget nedan pratar Magnus Holm från ambassaden om att krisen inte syns på gatan i Tokyo. Här spenderas det faktiskt fortfarande, trots att exporten går dåligt och anställda på företag får arbeta färre timmar. Sony har till exempel varslat ca 16 000 men inga massuppsägningar har ännu ägt rum. Räntan i Japan har länge varit nära 0% vilket gör att det inte går att sänka ytterligare. Kanske dit Sverige är på väg.
Ur rapport 2009-03-25
Kris, kris, kris. Men ur något dåligt kommer nästan alltid ur något gott. Till exempel berättar Keiko Naito om hennes syster vars man fått sluta jobba övertid och därför kan spendera mer tid med barnen, även om familjens inkomst får lida. Men fritid är ju också värt en del. Eftersom japaner är kända för att annars jobba extremt mycket kanske de kan få en bild av hur det är att jobba, vad som för oss svenskar är, normala arbetspass.
Keiko är förresten väldigt duktig på svenska! Jag blir alltid imponerad när japaner tar sig tid att lära sig vårt lilla obetydliga språk.