lördag 17 maj 2008

Frukostmöte med Bo Lundgren

Bo Lundgren på frukostmöte på ambassaden i Tokyo.

I torsdags anordnade SNS ett frukostmöte med chefen för Riksgälden Bo Lundgren. Alla känner honom som moderaternas förra partiledare med låga siffror i opinionsmätningar och (kanske) brist på karisma, det är i allafall så jag minns honom från TV. Det var en helt annan Bosse Lundgren jag fick träffa i veckan. Ja, Bosse, det var faktiskt så han presenterade sig när vi skakade hand. Redan där pluspoäng. Hela mötet fortsatte sedan i samma trevliga och informella anda.

Bosse är alltså chef för Riksgäldskontoret som finansierar och förvaltar Sveriges statssskuld. Den är i dagsläget ca 1000 miljarder kronor. Eller 33% av Sveriges totala ekonomi. Som mest har Sverige haft en statsskuld på 1400 miljarder, som då utgjorde 80% av den totala ekonomin. Jämfört med Japan som har en statsskuld på 180% av sin totala ekonomi, ligger Sverige helt annorlunda till.

Bosse pratade om Sveriges finanser.

När Göran Persson utsåg Bosse till chef för Riksgälden sa han något i stil med "Du har aldrig varit en bra politiker, men jag tror du skulle vara en exemplarisk tjänsteman." Så där sitter han nu, Bosse - chef över Sveriges finanser. En dag hade myndigheten 18 miljarder på kontot, det var försäljningen av Telia. En annan dag satt där 55 miljarder, men då var Vin&Sprit borta. Tänk att äga det kontot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar