söndag 15 juni 2008

Fukutoshin Line, den nya tunnelbanelinjen - invigd!


Planeringen för öppnandet av Fukutoshin Line - den nya metrolinjen - var redan påbörjad för länge sen när jag landade i Tokyo för snart fem månader sedan. Det beslutades om linjen redan 1985. Snacka om segt framåtskridande. Samma dag som mitt plan till Sverige lyfte från Narita, igår 14 juni, var det också dags för öppningen av den nya linjen. F-line går från Wakoshi söderut via Ikebukuro, Shinjuku, Meiji-jingu-mae ända ner till Shibuya.

Redan i fredags 13 juni invigdes den av Tokyos borgmästare Shintaro Ishihara. Tågen ska under rusningstid gå varje 3:e minut och 35 sekunder, övrig tid med fem-minutersintervall. Spåret är djupt beläget under marken, hela 35 meter. Bara Oedo Line ligger djupare, på 42,3 meter. Alla stationer på linjen ska ha halvhöga platfromsdörrar mellan perrongen och spåret för att förhindra att folk ramlar ner, eller hoppar.

Fukutoshin Line är Tokyos trettonde tunnelbanelinjen i ordningen. De andra tolv linjerna är. Namboku, Marunouchi, Chiyoda, Hibiya, Oedo, Ginza, Yurakucho, Hanzomon, Asakusa, Mita, Shinjuku och Tozai.




1 kommentar:

  1. Lycka, lycka, den går ända till min station, Hanno, och till Nishi-Waseda och t o m Shibuya. Jag jobbar på konsumentorganisationen CUJ i närheten av Waseda, så det här är bara för bra för att vara sant.

    http://cujtokyo.wordpress.com/

    Consumers Union of Japan, heja!

    SvaraRadera