måndag 18 februari 2008

Nozawa Onsen, Nagano

Ger man sig ut i detta snötäcka lär man fastna med snö upp till hakan.

"Danger crashing into a tree" - Jaså? Gör trädet illa sig då?


I helgen åkte jag, Jesper, Anna, Gustav, Johnny och Mikael på skidresa till Nagano, värdstad för vinter-OS 1998. Just dit vi åkte, Nozawa Onsen, gick tävlingarna i skidskytte så vid största liften stod ett stort monument till minne av detta. Jag gjorde lite research innan jag skrev detta och för er som inte minns (Björn Hellberg är nog den enda) så tog Pernilla Wiberg silvermedalj i störtlopp, det blev även brons i curling och silver i herrarnas fem-mil. Bara lite kuriosa.

Snön vräkte ner när vi kom till Nozawa Onsen som ligger ca 5 h resa från Tokyo. De första två timmarna avverkades ombord på höghastighetståget Shinkansen, som jag skrivit om i tidigare inlägg. Snön hade vräkt ner dagarna innan och när vi anlände var det cirka två meter snö. Första dagen blev alltså helt underbar i pudersnö, blå himmel och fantastisk natur. Backarna i Nozawa Onsen var varken långa eller särskilt branta, men så vackert det var. Till andra dagen hade det satt igång att snöa igen, så när vi kom ut i backen hörde vi en röst eka ut ur högtalarna i backen att idag var snödjupet 395 cm på det djupaste stället och temperaturen var -5 grader.

En skidresa i Japan är verkligen att rekommendera, det ger en hel annan upplevelse än i svenska fjällen eller i alperna, och för den som bor i Tokyo är backarna aldrig långt borta. Gala Yuzawa är nog den mest kända skidorten och du kan stiga rätt ut i backen från tågstationen. Gala ligger bara 90 minuter med Shinkansen från Tokyo så i princip kan man åka dit på en dagstur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar