söndag 6 april 2008

Japan kontra Kina

Japaner har gett mig uppfattningen att de ser ner något på sin stora granne Kina. Det har förmodligen en del att göra med historiska relationer mellan de två länderna. Kineser är helt enkelt inte lika bra som japanerna själva. Men vem är det egentligen?

I Shanghai fick jag uppleva det med egna ögon och öron, och näsa kanske ska tilläggas. Luften är extremt dålig i Shanghai, man undrar varför alla taxichaufförer kör med rutorna nervevade trots att det regnar. Inte är det för den friska luften i alla fall.

Kineserna är generellt sett inte i närheten av så civiliserade som japanerna är. Det harklas och spottas och skräpas ner på gatorna. Det finns inget som heter köa eller sluta trängas. Därför har de kinesiska myndigheterna inför OS i Peking i augusti infört enkla regler som ska göra kineserna mer civiliserade. Det handlar om att uppföra sig när turisterna kommer till staden, inte spotta på gatan, inte skräpa ner, inte trängas...

"The eleventh day of every month is now "voluntarily wait in line" day in Beijing. Authorities hope this will stamp out pushing and shoving. Clearing one’s throat loudly is another no-no. The city hopes its citizens will win the gold medal for perfect manners."

Läs en svensk artikel om detta här.

Kina hade under 2007 en tillväxt på 11,4 procent. Ett rekordår då BNP ökade med 2523 miljarder USD jämfört med 2006. Kul att jämföra med Sveriges totala BNP som för 2007 låg på ca 460 miljarder USD eller Japans totala BNP på 4345 miljarder USD. Man kan lite underdrivet säga att Kina är up-and-coming, watch out.

I veckan besöker statsminister Fredrik Reinfeldt Kina för att träffa premiärminister Wen Jiabao och president Hu Jintao, och det skrivs redan en del i tidningarna om detta. Mänskliga rättigheter är en stor fråga. Men svenska regeringen har inte offentligt svarat på hur det kommer diskuteras på plats i Kina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar