onsdag 5 november 2008

Kontanter är kung



7-eleven är vägen till cash i Japan.

Har ingen berättat det för en innan man åker till Japan blir man rätt förvånad över att det är svårt att hitta bankomater. Alltså bankomater som kan ta våra utländska bankkort. Det gäller att ta med en rejäl hög med kontanter när man åker till Tokyo, om man inte vill börja sightseeingen med att springa runt och leta efter bankomat. För det är tyvärr så att det bara är på 7-eleven och postkontoren som det finns bankomater som vi kan använda. Man kan ibland betala med kort på restaurang och i affärer, men det bör man inte räkna med.



Så här ser en bankomat på Posten ut. Här kan man inte bara ta ut pengar utan även betala räkningar. Maskinen scannar då in räkningen och sen dyker den upp på skärmen. Det ser faktiskt ut som en kvarleva från 80-talet.

Över huvud taget i Japan så gäller cash is king. Att Japan är ett cash-samhälle förvånar många, mig inkluderad. När landet är speciellt känt för sina framgångsrika teknik-satsningar så kan man ju undra varför hanteringen av kontanter inte effektiviserats. Det finns säkert naturliga förklaringar till detta, jag har dock svårt att komma på en bra anledning.

Något som däremot är stort i Japan men floppade här hemma är IC-kortet, i dess vanligaste form ett PASMO eller SUICA, men kan också finnas inbyggt i mobilen. Den svenska motsvarigheten var cash-kortet. IC-kortet är mer utvecklat och spritt eftersom det kan användas som allt från busskort till att handla med på sin lokala supermarket och i klädbutiker.

3 kommentarer:

  1. Skimming var jättestort för ett par år sedan i Japan. Det är därför ingen vågar använda kort och alla föredrar cash. Men jag tycker också det är lite skumt att folk bär runt på 10 0000 eller 20 0000 yen i ett kuvert i handväskan...att de inte ens stoppar pengarna i plånboken.

    En annan anledning tror jag är att det är mycket svårare att få ett kredit kort i Japan än i Sverige och i Japan är alla Visa/Master Card etc. kort Kredit, det finns inga så kallade Konto som drar pengarna ifrån banken.

    Det är ju iofsig bra för då spenderar folk inte mer än de har.

    SvaraRadera
  2. Intressant Stefan!

    Men man kan ju undra varför inte japanerna tänker runt problemet då och inför t.ex. chip eller någon annan teknik som gör det svårare att skimma korten.

    Jag visste inte att det var svårt att få ett kreditkort i Japan, och inte heller att det inte finns några kontokort som drar direkt från kontot. Konstigt kan tyckas, för det måste ändå vara säkrare än att bära runt på alla kontanter. Dessutom skulle de slippa alla dessa mynt...1-yenarna t.ex. det blir istället en siffra på en kortslipp.


    Vi får se om framtiden visar vägen till kontokorten...

    SvaraRadera
  3. "För det är tyvärr så att det bara är på 7-eleven och postkontoren som det finns bankomater som vi kan använda."

    Citerar dig ovan. Fast för det första kan vi gaijins ta ut på fler ställen, ex. CitiBank. För det andra finns ju faktiskt 7-11 precis överallt. Och ex. alla större elektronikkedjor, tågbiljettservice osv tar faktiskt kort.

    SvaraRadera