fredag 14 november 2008

Skoluniform



Små söta japanska barn har skoluniform. Större japanska barn har också skoluniform. Kanske blir grejen med skoluniform att man känner ett behov av att vara olika varandra när man väl tar av sig den. Det finns ju oändligt många subkulturer med speciella klädstilar i Tokyo, som framförallt kommer fram på helgerna. Samlingspunkt: Bron i harajuku. Men det finns också mode och trender i hur man bär uniformen. Vissa tjejer drar upp kjolen och ner strumporna så fort de lämnat skolområdet.


Killarna bär väldigt tidigt på våren shorts i skoluniformen. När jag fortfarande gick och frös under min varma jacka såg jag en liten skoluniformsknatte med bara ben gå bredvid sin mamma. Sen sa de hejdå och han mosade in sig själv bland alla svarta rockar i tunnelbanan. Imponerande. Det sitter kanske i uniformen.



söndag 9 november 2008

Klädkö i Harajuku



Så har ett andra H&M öppnat i Tokyos Harajuku, en stadsdel med shopping, shopping, shopping. Tidigare i höst öppnade H&M en butik i Ginza, då ringlade köerna långa. Flera kvarter.

Igår öppnades butiken i Harajuku där det också var premiär för årets designerkollektion med Rei Kawakubo från Commes des Garcons. Tydligen så har folk köat i flera dagar för att få tag i de billiga designerplaggen. Se här. Rim med bloggen Yellow Tokyo är på väg till Tokyo för att jobba på H&M. Hon befinner sig just nu i Hong Kong och väntar med spänning på att hon ska få sätta sina fötter på japansk mark igen.

Japanerna ska ha cred för sitt tålmodiga köande. De köar till allt. Till tunnelbanan, till caféer, till restauranger, till Crispy Créme.... Och de gör det i ur och skur, inte spelar det någon roll att det regnar.

Det återstår att se om kollektionen blir en flipp eller flopp i Sverige när den släpps inom kort. Men jag kan säga redan nu att jag kommer varken köa eller trängas.

H&M:s ordförande Stefan Persson klippte bandet.


Tålamodigt väntande i kön inför öppningen.


onsdag 5 november 2008

Golfstjärnan på perrongen


Mina favoritskyltar i Tokyos tunnelbana fortsätter i sin höga klass!
Här är en ovan om att inte skvätta ner halva perrongen med sitt regnblöta paraply.
Lek inte Tiger Woods på platformen, gör det på gården.

Jag har skrivit om dessa skyltar flera gånger tidigare, här och här och här.



Shopping i Tokyo


I dagens DN, 5 nov 2008, går det att läsa om shopping i Japan. I artikeln börjar Pia sin trendspaning i Harajuku, närmare bestämt Takeshita Dori, var annars? Sen kommer hon med tipset att besöka smågatorna med vintagebutiker runt Omotesando. Beams, Parco, 109 och Loft nämns också. För att inte tala om Tokyu Hands. Tokyu Hands är lite som japans Clas Ohlson, fast flera våningar stort med allt mellan himmel och jord. Här köpte jag mycket onödigt och ibland användbart. Billiga kock-knivar kan finnas här. De av märket Global kostar hälften av vad de gör i Sverige.

Tyvärr kan jag inte hitta artikeln på nätet för er som är borta i Japan. Det är ju alltid kul att läsa vad svenska medier skriver om Japan.

Obama i USA och i Japan


President Barack Obama.
Världen gratulerar USA och grattis världen.
Obama, heter också en liten stad på Japans västkust.














Kontanter är kung



7-eleven är vägen till cash i Japan.

Har ingen berättat det för en innan man åker till Japan blir man rätt förvånad över att det är svårt att hitta bankomater. Alltså bankomater som kan ta våra utländska bankkort. Det gäller att ta med en rejäl hög med kontanter när man åker till Tokyo, om man inte vill börja sightseeingen med att springa runt och leta efter bankomat. För det är tyvärr så att det bara är på 7-eleven och postkontoren som det finns bankomater som vi kan använda. Man kan ibland betala med kort på restaurang och i affärer, men det bör man inte räkna med.



Så här ser en bankomat på Posten ut. Här kan man inte bara ta ut pengar utan även betala räkningar. Maskinen scannar då in räkningen och sen dyker den upp på skärmen. Det ser faktiskt ut som en kvarleva från 80-talet.

Över huvud taget i Japan så gäller cash is king. Att Japan är ett cash-samhälle förvånar många, mig inkluderad. När landet är speciellt känt för sina framgångsrika teknik-satsningar så kan man ju undra varför hanteringen av kontanter inte effektiviserats. Det finns säkert naturliga förklaringar till detta, jag har dock svårt att komma på en bra anledning.

Något som däremot är stort i Japan men floppade här hemma är IC-kortet, i dess vanligaste form ett PASMO eller SUICA, men kan också finnas inbyggt i mobilen. Den svenska motsvarigheten var cash-kortet. IC-kortet är mer utvecklat och spritt eftersom det kan användas som allt från busskort till att handla med på sin lokala supermarket och i klädbutiker.

tisdag 4 november 2008

Någonstans att bo


Annonser för lägenheter i Tokyo.

Nu när det förmodligen blir Japan för mig nästa år, så börjar jag fundera på var vi ska bo, jag och Fredrika. Det lär inte bli något dyrt eller fancy ställe som kostar skjortan. Vi är trots allt fortfarande studenter även om arbetsliv och fast inkomst är nära. Svenska vänner som har skaffat boende i Tokyo har många gånger gjort det via sin arbetsgivare eller med hjälp av vänner/flick- eller pojkvän som pratar japanska och kan koderna. Men det är svårt att som utlänning ensam ge sig in på den japanska bostadsmarknaden, även för de som är sambo med en japan eller japanska.

Några av de vänner jag lärde känna i Tokyo, ett par där han är svensk och hon japanska, vittnade om fördomar, trångsynthet och utanförskap när de letade lägenhet tillsammans i staden. En hyresvärd sa rent ut till henne att "ska hon dela lägenhet med en utlänning så fanns det tyvärr inget ledigt". Upprörande, fördomsfullt och rasistiskt. Men sådant finns överallt. Liknande diskriminering och rasism finns ju även i Sverige men det är först när man själv blir utsatt för det som man kanske förstår.

För egen del så är jag säker på att det kommer lösa sig, det gör det alltid.

måndag 3 november 2008

Högt i kurs


För ett tag sedan fick jag denna anonyma kommentar till mitt gamla inlägg, Att döda en myt:

"vet inte om du är kvar i tokyo eller inte.. men jag kom också "hit" i våras och var beredd att hålla med. speciellt mat ute var bra mycket billigare än i sverige. men nu (jag bor kvar här) när 100 yen är uppe och nosar på 9 kr så är det dyyrt. plötsligt kostar till och med den där big macen nästan som i sverige. hyran är uppe på 5000 kr för 12 kvadrat utan egen toa eller kök, 25min från centrala Tokyo. Urk."

Jag är beredd att hålla med. Dyrt, om man jämför när det var billigt. Och om man jämför med Sverige. Det är ju nackdelen (?) med valutor (i allafall i ett turistperspektiv). Eftersom de kan depreciera kan de även appreciera, och japanska yenen har definitivt apprecierat mot den svenska kronan sen sist jag var i Tokyo.

När jag kollade dagens växlingskurs på forex.se kostar 100 yen 8,15 kronor. Det var annat i våras, då den låg på runt 6 kr för 100 yen. Klart det märks i plånboken. Men det är ännu värre med dollarn.