tisdag 5 augusti 2008

Foton från Fuglesang-besöket

Det var de första veckorna i april. Körbärsblommorna, astronauten och statsministern anlände till Tokyo ungefär samtidigt. För min del innebar det ett fotouppdrag för praktikkontoret på ambassaden. Tillsammans med Christer Fuglesang och min handledare besökte jag japanska motsvarigheten till NASA; JAXA, under flera dagar på olika platser i närheten av Tokyo.

Det blev en hel del studiebesök, föreläsningar och annat för Christer som besökte Japan för första gången. Eftersom han gått i samma klass på NASA som japans första astronaut Mohri-san var även ett besök på Japans främsta vetenskapsmuseum Miraikan givet - för här är Mohri-san föreståndare. Det var en lördag och det skrevs autografer och fotades. Jag gjorde mitt bästa med att fånga det på bild. Senare publicerades bilderna på Miraikans hemsida och i Sweden+.

Nedan visar jag ungefär en promille av bilderna från Christers Tokyobesök...


Christer besökte under en lördag Japans vetenskapsmuseum nr 1 - Miraikan ute på Odaiba. Här poserar han med två barn och Japans första astronaut Mohri-san.

Christer fick även chansen att signera modellen av ISS - International Space Station som finns på Miraikan.

En signatur på rymdfärjan. Snart ska Christer upp dit igen.



Utanför Miraikans mäktiga museibyggnad spatserar Sveriges första och hittills enda astronaut.




Tittar man nog kan man nog urskilja porträttet på Christer som han själv pekar på. Astronauterna som varit i rymden sitter under respektive år. I Christers fall 2006. En signatur blev det senare här också.




När statsminister Fredrik Reinfeldt var i landet och öppningstalade på miljösymposiet i Tokyo höll Christer också en presentation om klimat och rymden.


Här hälsar Christer på traditionellt japanskt maner. Vid första mötet med en japan utbyts alltid visitkort. Egentligen använder man båda händerna när man ger kortet till den andra men man är ursäktad om man är svensk. Och astronaut.



På ett ställe hittade vi mängder av origami. En gammal japansk konstform där man viker papper till svanar och andra figurer.



På studiebesöken gällde skor av, liksom på många japanska företag. Meckigt att ta av och på sina egna snörskor kanske.



En mycket intressant föreläsning följd av en lång frågestund blev det på rymduniversitet i Sokendai. Studenterna där var glada att träffa en astronaut.



Det var inte bara studenterna som var glada, även i lobbyn stod ett gäng pensionärer och ville ta bilder på Christer. De hade hört att det var en astronaut i huset och skyndade sig fram att hälsa och ta bilder med mobilen.

1 kommentar:

  1. Mycket intressant :)
    Christer Fuglesang är förresten farbror till min kompis haha!
    Forstätter och läsa bloggen även om jag inte är så bra på att lämna kommentarer alltid.

    SvaraRadera